Ik ben gek op plannen, het inrichten van (mijn kostbare) tijd. Daarom is plannen ook een deel van mijn werk. Ik word er blij van. Plannen geeft rust. Als ik niet plan, vergeet ik dingen en vul maar in.  Heb jij dit ook of ben ik de enige 🙂 ? Zaken zoals, wat eet ik van de week, afspraken, boeken ruilen en noem maar op geef ik graag een plek in mijn agenda/planning.  Ik combineer zoveel mogelijk. Kom ik bijvoorbeeld uit mijn werk dan gooi ik gelijk de lege flessen weg.  Zo gebruik ik mijn tijd optimaal. Hoe ga jij met je tijd om en wanneer heb je dan eindelijk dat moment voor jezelf? Ik geef je wat tips

  • Maak 1 maal per week een moment vrij om je komende week op papier te zetten. Neem hier de tijd voor met een lekkere kop thee/koffie en een muziekje. Zoek een leuk schrift en gebruik daar gerust 2 pagina’s voor. Bij voorkeur een linker en rechter pagina zodat je een lekker ruim overzicht krijgt. Digitaal in je agenda kan natuurlijk ook.
  • Verdeel de 7 dagen van de week over de 2 pagina’s. Als zondag bijvoorbeeld geen drukke dag is geef je deze dag wat minder ruimte op de pagina. Schrijf bij elke dag de activiteit voor die dag gepland. Bijvoorbeeld, woensdag zwemmen met de kinderen, 13-14.00 uur. Zo vul je voor heel de week alle afspraken in die je op dat moment bekend zijn.
  • Zo kun je ook per dag inplannen wat je die dag gaat eten. Voor de eerste dagen kies je groente die het eerst op moet, bijvoorbeeld spinazie of andere kwetsbare groente. Bloemkool kan wat langer blijven liggen. Heb je weinig tijd, groente van achter het glas is ook niet verkeerd. Kijk ook naar gerechten die lekker en snel klaar zijn zodat je binnen het half uur een gezonde maaltijd op tafel hebt staan. Op websites en kookblaadjes van bekende supermarkten kun je gerechten selecteren op bereidingstijd. Aan de hand van je planning kan je makkelijk en snel je boodschappenlijstje maken. Geef je boodschappenlijstje een plek in je schrift, zo kun je er makkelijk nog iets erbij kunt schrijven wat je nog te binnen schiet. Is het je boodschappenmoment, je lijstje is er klaar voor! En de rest van de week heb je geen omkijken meer naar je boodschappen.
  • Huishoudelijke klussen is ook iets wat terugkeert helaas. Ook hiervoor, plan in je overzicht je klussen in. Voor het naar bed gaan, los slingerende zaken op z’n plek leggen en van toepassing voor iedereen in het gezin!
  • Plan iedere 2 weken een uurtje voor je administratie in. Zo voorkom je achterstand in betalingen en houd je overzicht in je financiële zaken. En ruim alle administratie gelijk op in de map. Voor wat betreft de administratie, heb je dit op orde?
  • En loopt het in de praktijk een keer anders dan je gepland hebt? Niet erg, pak je planning en stel deze bij. Het fijne van een planning is dat alle afspraken uit je hoofd zijn. Je hoeft niets te onthouden, niet te denken wat ga ik eten. En heb je woensdag geen trek in spaghetti dan ruil je met een andere dag van die week.
  • Wil je ook geen kopzorgen hebben over wat je morgen aantrekt? Kijk voor je naar bed gaat in je kledingkast en maak een keus wat je morgen aan zou willen trekken. Kijk gelijk of je passende sieraden, schoenen etc hierbij hebt en leg deze klaar.

En nu, even niets. Het moment voor jezelf 🙂

Vind je het lastig een planning te maken? Op te ruimen of je administratie aan te pakken? Neem contact met mij op en samen gaan wij aan de slag.